SPECIFIC-foder är rika på omega-3 och andra marina ingredienser

Fisk är en utmärkt proteinkälla av hög kvalitet

Rik på preformerade omega-3-fettsyror DHA och EPA

Balanserad aminosyraprofil

Lättsmält

Låg halt av mättat fett

Rik på viktiga vitaminer och spårämnen, bl.a. vitamin D och B2 (riboflavin), kalcium, fosfor, järn, zink, jod, magnesium och kalium

Hälsofördelarna med omega-3

HJÄRNANS OCH ÖGONENS UTVECKLING

DHA omega-3-fettsyror är de viktigaste byggstenarna i hjärnan och näthinnan och spelar en viktig roll i uppbyggnaden av hjärncellsmembran och främjandet av nybildning av hjärnceller

STÖD FÖR PÄLS OCH HUD

Omega-3 stöder kroppens naturliga antiinflammatoriska process och hjälper till att lindra den plågsamma klådan. Fiskoljor är dessutom involverade i produktionen av sebum, en oljig vaxartad substans som smörjer huden och täcker håret med ett skyddande oljigt lager för att ge det glans.

STÖD FÖR HJÄRTAT

Hög halt av omega-3-fettsyror kan bidra till att bibehålla mager kroppsmassa, aptit och normal hjärtrytm

STÖD FÖR LEDER OCH RÖRLIGHET

Omega-3 från fisk bidrar både till att minska aktiviteten hos broskskadande enzymer och till att stödja den naturliga antiinflammatoriska processen för att stödja friska leder och rörlighet

KRISTALLER I URINEN

Ökad mängd fettsyror i kosten kan förändra fettsyrakoncentrationerna i serum och minska risken för urinstenbildning hos katter. 

KOLIT

Genom att stödja kroppens naturliga antiinflammatoriska processer kan omega-3 hjälpa till att upprätthålla remission vid ulcerös kolit – en inflammation i tjocktarmens inre slemhinna.

STÖD FÖR IMMUNFÖRSVARET

Nya studier har visat att omega-3 kan ha en roll när det gäller att öka aktiviteten hos immunförsvarets b-celler

Vägar för essentiella fettsyror

Linolsyra (LA) är moderfettsyran i omega-6-gruppen och alfa-linolensyra (ALA) i omega-3-gruppen.

Vegetabiliska oljor som solrosolja och safflorolja är en rik källa till LA, och ALA finns i linfröolja.

Essentiella fettsyror måste tillföras via kosten, men när de väl finns i kroppen kan LA och ALA desatureras och förlängas ytterligare med hjälp av enzymer.

Inom omega-6-familjen kan linolsyra (LA) metaboliseras till gamma-linolensyra (GLA), dihomo-gamma-linolensyra (DGLA) och arakidonsyra (AA).

Inom omega-3-familjen kan ALA metaboliseras och bilda eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Aktiviteten hos desaturasenzymerna är dock mycket låg hos hundar och nästan obefintlig hos katter, så metaboliseringen av ALA till EPA och DHA och LA till GLA är mycket ineffektiv.

EPA och DHA kan dock också tas direkt via kosten från marina källor som fiskolja, alger och krill. Intag av gurkörtsolja eller nattljusolja ger GLA.

Vegetabiliska omega-3-fettsyror är inte effektiva källor till den nyttiga EPA

Omega-3 från vegetabiliska källor är ALA, men det är EPA-omega-3 som metaboliseras till eikosanoider som dämpar inflammation

Den metaboliska omvandlingen av ALA till EPA är mycket låg hos hundar och praktiskt taget noll hos katter på grund av låg aktivitet av enzymet delta-6-desaturas

Preformerad EPA omega-3 från marina källor är att föredra

Omega-3 och den inflammatoriska responsen

Omega-6- och omega-3-fettsyror kan omvandlas till eikosanoider – lokalt aktiva, kortlivade, hormonliknande mediatorer

Eikosanoider från omega-6-fettsyran AA är inflammatoriska

Eikosanoider från omega-3-fettsyran EPA och omega-6-fettsyran DGLA är inte inflammatoriska

Omega-3-fettsyran EPA och omega-6-fettsyran DGLA konkurrerar om samma enzymatiska vägar som AA, så en stark förekomst av EPA och DGLA hämmar inflammation genom att blockera produktionen av inflammatoriska eikosanoider

 

Fisk har en välbalanserad aminosyreprofil

Fiskprotein är bättre balanserat för att tillgodose katters och hundars behov av aminosyror än nötkött och kyckling

Fisk används i SPECIFIC-foder

FISKMJÖL

Ett malet pulver av tillagad fisk som ger en koncentrerad proteinkälla. Måltider är högkoncentrerade källor till viktiga näringsämnen, vilket gör att vi kan tillföra betydande nivåer av näringsämnen utan att tillföra för mycket fukt.

Vårt fiskmjöl är tillverkat av olika vildfångade certifierade atlantiska vitfiskar, främst blåvitling.

FISKOLJA

Fiskolja är en naturlig produkt och innehåller därför varierande mängder EPA och DHA Omega-3.

Till SPECIFIC använder vi en specialblandad fiskolja gjord av torskleverolja och ansjovisolja för att säkerställa konsekventa och höga nivåer av Omega-3-fettsyror.

FÄRSKA SARDINER

I en del av vår kost ingår en färsk hel MSC-certifierad sardin som fångas utanför Cornwalls kust med små båtar som använder ringnät – ett fångstsystem som avsevärt minskar bifångster, bränsleförbrukning och skador på havsbotten.

HYDROLYSERAT LAXPROTEIN

Tillverkad av norsk och skotsk odlad lax.

ALGER

Vattenväxter och en rik källa till omega-3.  Vi använder alger i många av våra foder

Alger ger en mycket hållbar form av stora mängder och konsekventa nivåer av omega-3 – särskilt DHA

Alger växer otroligt snabbt och kan odlas på icke-produktiv, icke odlingsbar mark, vilket innebär att de använder färre miljöresurser

Algproduktionen växte fram ur ett NASA-program, där man undersökte hur man skulle kunna föda kolonisatörer på Mars

keyboard_arrow_up