SPECIFIC-foder är baserade på fisk och rika på omega-3 från marina källor 

Fisk är en utmärkt proteinkälla av hög kvalitet

Rik på de antiinflammatoriska omega-3-fettsyrorna EPA och DHA

Balanserad aminosyraprofil

Lättsmält

Låg halt av mättat fett

Rik på viktiga vitaminer och spårämnen, bl.a. vitamin D och B2 (riboflavin), kalcium, fosfor, järn, zink, jod, magnesium och kalium

Hälsofördelarna med omega-3

HJÄRNANS OCH SYNENS UTVECKLING

Omega-3-fettsyran DHA är den viktigaste byggstenen i hjärnan och näthinnan och spelar en viktig roll i uppbyggnaden av hjärnans cellsmembran och främjar av nybildning av hjärnceller.

STÖD FÖR HUD OCH PÄLS

Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA stöder kroppens antiinflammatoriska processer och hjälper därmed till att lindra klåda. Omega-3 är dessutom involverade i produktionen av talg, en oljig vaxartad substans som smörjer huden och täcker pälsen med ett skyddande oljigt lager som ger pälsen dess glans.

STÖD FÖR HJÄRTAT

Höga halter av omega-3-fettsyror kan bidra till att bibehålla kroppsmassa, aptit, normal hjärtrytm, normalt blodtryck och trombocytaggregering.

STÖD FÖR LEDER OCH RÖRLIGHET

Omega-3 från fisk bidrar både till att minska aktiviteten hos brosknedbrytande enzymer och till att stödja de antiinflammatoriska processerna i en led med artros och stödjer på så vis friska leder och rörlighet.

KRISTALLER I URINEN

Ökad mängd fettsyror i kosten kan förändra fettsyrekoncentrationerna i blodet och minska risken för urinstenbildning, speciellt struvitsten, hos katter genom att bidra till att minska inflammation i urinvägarna. 

KOLIT

Genom att stödja kroppens antiinflammatoriska processer kan omega-3-fettsyror hjälpa till att upprätthålla remission vid ulcerös kolit – en inflammation i tjocktarmens inre slemhinna.

STÖD FÖR IMMUNFÖRSVARET

Nya studier har visat att omega-3-fettsyror kan ha en roll när det gäller att öka aktiviteten hos immunförsvarets b-celler.

Vägar för essentiella fettsyror

Linolsyra (LA) är den enklaste fettsyran i omega-6-gruppen och alfa-linolensyra (ALA) i omega-3-gruppen.

Vegetabiliska oljor som solrosolja och tistelolja är en rika källor till LA, och ALA finns i linfröolja.

Essentiella fettsyror måste tillföras via kosten, men när de väl finns i kroppen kan LA och ALA desatureras och förlängas med hjälp av enzymer.

Inom omega-6-familjen kan linolsyra (LA) metaboliseras till gamma-linolensyra (GLA), dihomo-gamma-linolensyra (DGLA) och arakidonsyra (AA).

Inom omega-3-familjen kan ALA metaboliseras och bilda eikosapentaensyra, EPA och dokosahexaensyra, DHA. Aktiviteten hos desaturasenzymerna är dock mycket låg hos hundar och nästan obefintlig hos katter, så metaboliseringen av ALA till EPA och DHA och LA till GLA är mycket ineffektiv, endast ungefär 5 % blir till de antiinflammatoriska fettsyrorna.

EPA och DHA kan dock också fås direkt via kosten från marina källor som fiskolja, alger och krill. Intag av gurkörtsolja eller nattljusolja ger GLA.

Vegetabiliska omega-3-fettsyror är inte effektiva källor till den nyttiga EPA

Omega-3 från vegetabiliska källor är ALA, men det är EPA som metaboliseras till eikosanoider och som i sin tur dämpar inflammation.

Den metaboliska omvandlingen av ALA till EPA är mycket låg hos hundar och praktiskt taget noll hos katter på grund av låg aktivitet av enzymet delta-6-desaturas.

Att tillföra EPA från marina källor direkt i kosten är att föredra för att få en god effekt.

Omega-3 och den inflammatoriska responsen

Omega-6- och omega-3-fettsyror kan omvandlas till eikosanoider – lokalt aktiva, kortlivade, hormonliknande ämnen.

Eikosanoider från omega-6-fettsyran AA är inflammatoriska.

Eikosanoider från omega-3-fettsyran EPA och omega-6-fettsyran DGLA är antiinflammatoriska.

Omega-3-fettsyran EPA och omega-6-fettsyran DGLA konkurrerar om samma enzymatiska vägar som AA, så en stark förekomst av EPA och DGLA hämmar inflammation genom att blockera produktionen av inflammatoriska eikosanoider från AL.

 

Fisk har en välbalanserad aminosyreprofil

Fiskprotein är bättre balanserat för att tillgodose katters och hundars behov av aminosyror än nötkött och kyckling. Med fiskprotein i ett foder behövs färre andra ingredienser för att balansera upp de animosyror som det inte finns tillräcklig mängd av.

Fisk används i SPECIFIC-foder

FISKMJÖL

Är en torkad råvara från fiskråvara som blivit upphettad och mald till ett mjöl. Det ger en koncentrerad proteinkälla av hg kvalitet och med en balanserad aminosyreprofil. 

Vårt fiskmjöl är tillverkat av MSC-certifierad vildfångad vit fisk från Atlanten.

FISKOLJA

Fiskolja är en naturlig produkt och innehåller därför varierande mängder EPA och DHA Omega-3.

I SPECIFIC använder vi en speciellt blandad MSC-certifierad fiskolja, gjord av torskleverolja och ansjovisolja, för att säkerställa konstanta och höga halter av Omega-3-fettsyror.

FÄRSKA SARDINER

I en del av våra foder ingår färsk hel MSC-certifierad sardin som fångas utanför Cornwalls kust med små båtar som använder ringnot – ett fångstsystem som avsevärt minskar bifångster, bränsleförbrukning och skador på havsbotten.

HYDROLYSERAT LAXPROTEIN

Tillverkad av Friend of the Sea certifierad odlad norsk och skotsk lax odlad i Atlanten.

ALGER

Vattenväxter som är en rik källa till omega-3.  Vi använder alger i några av våra foder. Alger ger en mycket hållbar form av omega-3 – särskilt DHA.

Alger växer otroligt snabbt och kan odlas på icke-produktiv, icke odlingsbar mark, vilket innebär att de använder färre miljöresurser.

KRILL

En fantastisk källa till omega-3, vattenlöslig och bundna till fosfolipider istället för triglycerider som i fiskoljavilket ger avsevärt förbättrad biotillgänglighet.

Krill är också rik på astaxantin, en kraftfull antioxidant, och kolin. Vår krill kommer från MSC-certifierade källor.

keyboard_arrow_up