Endokrinologi

Vad är endokrinologi?

Endokrinologi är läran om hormonutsöndrande organ eller vävnader i kroppen. Hormoner är kemiska ämnen som kroppen producerar för att de ska agera som budbärare och verka på specifika inre mål. De kan antingen stimulera målorganet eller istället hämma dess funktion, och de har stor betydelse för regleringen av kroppens metabolism. 

Det finns många vävnader i kroppen som utsöndrar hormoner, men de som har huvudansvaret kallas för endokrina körtlar, till exempel binjurarna, sköldkörteln och hypofysen. Kroppen har återkopplingssystem som ger en strikt kontroll över hormonproduktionen, vilket säkerställer att de metabola processerna sköts ändamålsenligt hos varje djur. 

Vid sjukdom i det endokrina systemet kan det tillverkas för mycket hormoner eller i vissa andra fall inga alls. Effekten av denna obalans kan ibland komma plötsligt, medan den istället sakta kommer smygande i andra fall. Oavsett vilket får det djuret att må dåligt och ett veterinärbesök krävs för att minska de negativa effekterna som den hormonella sjukdomen har på hundens eller kattens hälsa och livskvalitet.  

Dechra har tyligt etablerat sig som experter inom endokrinologi genom betydande forskning och produktutveckling. Vi är idag vägledande inom området och tillhandahåller effektiva behandlingar till djur med endokrina sjukdomar. Via vårt omfattande sortiment av endokrina läkemedel i kombination med god förståelse och lättillgänglig support kan vi hjälpa dig att hantera endokrina sjukdomar i praktiken så att du uppnår en effektv kontroll av dem. 

Hur kan jag lära mig mer om endokrinologi?

Vi har utvecklat en rad olika stödmaterial och webbaserade läromoduler, som hjälper dig från diagnos till behandling av hypoadrenokorticism och hyperadrenokorticism (även kallat Cushing's sjukdom eller Cushing's syndrom), samt hypotyreoidism och hypertyreos. 

Cushings syndrom

https://www.dechra.se/cushings-connect

Hur behandlar man endokrina sjukdomar? Vilka behandlingar finns tillgängliga? 

Vi tillhandahåller läkemedel för att behandla hypoadrenokorticism, hyperadrenokorticism (även kallat Cushing's sjukdom eller Cushing's syndrom), hypotyreoidism och hypertyreos. 

Vi på Dechra anser att även djur med mindre vanliga sjukdomar ska ges möjlighet till att leva sitt liv fullt ut. Genom att lyckas med behandlingen av de här utmanande sjukdomarna tar du kontrollen och kan återställa livkvaliteten för både djuret och djurägaren. 

 

keyboard_arrow_up