Rätt förberedelser gör sommaren med hund till ett äventyr

SOMMAREN ÄR FÖR MÅNGA DJURÄGARE EN FANTASTISK MÖJLIGHET, att spendera mer kvalitetstid med sin fyrbenta familjemedlem. Sommarsäsongen inbjuder till gemensamma upptäcktsfärder, resor, promenader och bad. För att få ut mesta möjliga av er sommar tillsammans gäller det dock att vara väl förberedd. Vi har samlat smarta tips och tricks som banar väg för en härlig sommar, oavsett om ni stannar kvar på hemmaplan eller om du tar med dig ditt husdjur på semester.

–Sommarvärmen är härlig och efterlängtad, men eftersom hundar inte kan göra sig av med överskottsvärme genom att svettas i samma utsträckning som oss människor så är det viktigt att förebygga uttorkning och att hunden blir för varm. En tumregel är därför att alltid ha med sig vatten till hunden när ni är ute på längre promenader på sommaren. Hundar kan snabbt bli uttorkade under varma sommardagar och behöver därför fylla på med ny vätska regelbundet under dagen, säger Linnea Berglund, Nordisk produktchef nutrition (SPECIFIC) på Dechra Veterinary Products, ett internationellt specialistföretag inom veterinärmedicin, djurhälsa och veterinärfoder.


Vätska är viktigt

Om det är svårt att få din hund eller katt att dricka tillräckligt rekommenderar Linnea Berglund att blanda upp torr- eller blötfodret med vatten, det är därför smart att ha några burkar våtfoder i packningen om er fyrbenta familjemedlem ska följa med på semestern.

Lämna aldrig din hund ensam i bilen under sommarmånaderna, inte ens i fem minuter. En bil som står parkerad i solen blir snabbt otroligt varm, vilket kan försätta hunden i livsfara. Om du behöver lämna hunden ensam i bilen så parkera på en skuggig plats, ha en silverduk och veva ner fönster eller ha, om möjligt, bakluckan öppen och erbjud hunden vatten.

Riktigt varma sommardagar är det också bra om man kan ta dagens längre hundpromenader på morgonen eller kvällen. Under dygnets varmaste timmar mår hunden i många fall bäst av att vila och bara komma ut på korta rundor. Se upp med promenader på varma asfaltsvägar på dagtid, de kan bli så varma att hunden riskerar brännskador på tassarna.


Balansera matsmältningssystemet med magtarmfoder

–Det är inte ovanligt att främst hundar äter olämpliga saker under sommaren, exempelvis matrester som människor har kastat eller rester från en grillkväll. Det kan leda till att hunden blir dålig i magen med kräkningar och/eller diarré, eller ben och majskolvar som kan fastna i tarmen.

Om du vet med dig att din hund har en benägenhet att äta olämpliga saker, håll extra noggrann uppsikt under promenaden. Blir hunden ändå magsjuk, hjälper ofta ett specialanpassat magtarmfoder, var dock vaksam så att det inte handlar om något som fastnat i tarmen, då krävs hjälp av veterinär.

Vid magsjuka hjälper ett magtarmfoder genom att understödja en snabb återställning av balansen i hundens matsmältningssystem. För att snabbt kunna hantera magsjukan är det bra att ha med sig magtarmfoder på resan eller till lantstället, gärna både en liten påse torrfoder och några burkar våtfoder. Vid varmt väder är det extra viktigt att återställa vätskebalansen, våtfoder för upprörda magar är då att föredra, säger Linnea Berglund.


Husdjur som följer med på semestern

På senare år har det blivit alltmer populärt att ta med sig sitt husdjur på semestern. Om du åker längre sträckor med bil är det bra att tänka på att på att ta regelbundna pauser var tredje eller var fjärde timme så hunden eller katten får sträcka på benen, göra ifrån sig och kanske även passa på att äta och dricka. Tänk också på att hundar och katter är olika, somliga vänjer sig snabbt vid nya miljöer medan andra blir stressade av snabba miljöombyten. Var därför beredd att anpassa dig utifrån ditt djurs personlighet, så att semestern blir njutbar för alla i familjen.


Undvik alltför frekventa bad

Många associerar förstås sommaren med sol och bad, även för våra fyrbenta vänner. Många hundar gillar att bada och uppskattar möjligheten att kyla av sig när solen gassar. Väldigt frekvent badande kan dock ge hunden fukteksem i hudveck eller under tassarna och ”simmaröron” med ökad vaxproduktion och överväxt av jästsvamp. Vissa typer av långhåriga hundar med päls som torkar långsamt eller hundar med mycket hudveck kan vara extra känsliga då miljön i fuktig och varm hud är perfekt för jästsvamp och bakterier att växa till i och skapa irritation.

–Var noga med att torka hunden på känsliga ställen som hudveck, öron och mellan tassarna efter badet och kontrollera huden regelbundet. Det kan vara en god idé att ha någon form av öronrengöring hemma om din hund skulle utveckla jästsvamp i öronen. Det gäller alla hundar, men främst hundraser med hängande öron. En rengöringsspray eller ett antibakteriellt schampo kan också vara en klok investering under sommarmånaderna, säger Linnea Berglund.

Tänk också på att hundar sällan mår bra av att vistas långa stunder i direkt sol på badstranden, det öka risken för överhettning och uttorkning.


Huggormsbett och förebyggande fästingbehandling

–Om olyckan skulle vara framme och din hund blir biten av en huggorm så är rekommendationen att alltid och snarast uppsöka veterinär då hunden kan bli riktigt dålig. Bär helst hunden till bilen för att minska spridningen av giftet. Huggormsbetten sker ofta i hundens tass eller nos, som då svullnar upp rejält och gör ont.

Någon form av förebyggande fästingbehandling är också att rekommendera, exempelvis i tablettform eller i form av ett fästinghalsband. Ta för vana att dagligen kolla av hundens päls efter fästingar, säger Linnea Berglund. 


Det kan låta som om det finns många faror för din fyrbenta vän under sommaren, men om du är väl förberedd och vet vad ditt djur behöver så kommer ni att få en alldeles fantastisk semester tillsammans!

keyboard_arrow_up